četvrtak, 7. rujna 2017.

Preminuo kardinal Carlo Caffarra, bolonjski nadbiskup u miru


Kardinal Caffarra: „Samo slijepac može nijekati da u Crkvi vlada velika pomutnja!“

Bologna, 6. rujna 2017. godine – Preminuo je kardinal Carlo Caffarra, bolonjski nadbiskup u miru, u 79. godini života. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je bolonjskim biskupom 2003. godine, a Benedikt XVI. kardinalom 2006. godine. Koliko se može saznati od bliskih osoba purpurnik je jutros iznenada preminuo. Bio je bolestan već duže vrijeme.

Rođen je u Sambosetu di Busseto u provinciji Parma 1. lipnja 1938. godine. Bio je osam godina biskupom Ferrare-Comacchia od 1995. godine.

Caffarra je bio i jedan od četvorice autora takozvanih „dubia“ o posinodskoj pobudnici Amoris laetitia o braku i obitelji. Zajedno s njime ove „dvojbe“ glede novotarija koje donosi dokument potpisali su i kardinali Raymond Burke, Walter Brandmüller i Joachim Meisner, koji je također nedavno preminuo.


REQUIEM aeternam dona ei, Domine, et lux perpetua luceat ei. Requiescat in pace. Amen.






Misli kardinala Caffarre:

A kada čuješ govore o braku – čak i od svećenika, biskupa, kardinala – a vidiš da nisu u skladu s Katekizmom, ne slušaj ih. To su slijepci koji vode slijepce.“

Kardinal Carlo Caffarra, bolonjski nadbiskup u miru u intervjuu s Maike Hickson za OnePeterFive

Prije nekoliko godina počeo sam razmišljati, nakon gotovo trideset godina: 'Riječi sestre Lucije sada se ostvaruju'. Ova odlučna bitka bit će tema mojega govora danas. Sotona stvara protu-stvaranje.“