utorak, 26. rujna 2017.

Vatikan blokira mrežnu stranicu koja optužuje papu Franju za „sedam hereza“ - Kontrola nad vatikanskim medijima


Ovu vijest donosi Ansa, prema kojoj mrežna stranica koja sadrži tekst peticije nije dostupna s računalā koji se nalaze unutar vatikanskih zidina.

„Pristup mrežnoj stranici koju želite posjetiti blokiran je u dogovoru s politikom institucionalne sigurnosti“, navodno je obavijest koja se pojavila na osobnim računalima onih koji su unutar Svete Stolice pokušali pristupiti mrežnoj stranici na kojoj se nalazi Correctio“, piše tiskovna agencija. U ovome trenutku nitko dakle unutar Vatikana ne može pristupiti stranici www.correctiofilialis.org.

U pismu desetine svećenika i laika pozvali su Papu na ispravku sedam stavova koje je „podupirao“ u posinodskoj apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia te „drugim riječima, činima i propustima koji su s njom povezani“, a koje su inicijatori dokumenta žigosali kao „heretične“.

Tekst: Alessandra Benignetti

Kontrola nad vatikanskim medijima



Popis mjera s ciljem odbijanja dijaloga kod pape Franje i njegovoga okruženja postao je dulji za još jedno poglavlje.

  • Nije dao odgovor na Dubia kardinala
  • Nije odgovorio na molbu da primi kardinale u audijenciju
  • Nije rekao riječi kardinalu Caffarri premda su bili za istim stolom
  • Ne pokazuje spremnost na dijalog
  • Napadi i kazne (verbalni napadi, kažnjavanje, otpuštanje) za kardinale koji su poslali Dubia i za klerike i laike koji su se na drugi način zabrinuto i kritično obratili Papi zbog pobudnice Amoris Laetitia
  • Internetska cenzura za protivna mišljenja

Tek prije pet dana Vatikansko tajništvo za komunikacije koje je papa Franjo utemeljio i Isusovački red sklopili su sporazum. Time je Red kojemu papa Franjo pripada, faktički preuzeo kontrolu nad vatikanskim medijima.

Tekst: Giuseppe Nardi