ponedjeljak, 15. listopada 2018.

Vječni zavjeti časne sestre iz Družbe Kćeri Srca Isusova u Lasinji


Župa Lasinja smještena je na obje strane obale rijeke Kupe, 30 km od Zagreba. Povijest joj seže u daleku prošlost. Mjesto Lasinja poznato je po izlošcima u Arheološkom muzeju pod imenom LASINJSKA KULTURA koja datira svoje postojanje skoro 4000 g. prije Krista.

1789. utemeljena je župa sv. Antuna Padovanskog u Lasinji, a crkva je sagrađena 1833. Ta lijepa crkva srušena je 17. listopada 1991., a jubilarne godine 2000. posvetio ju je kardinal Bozanić. Crkva ima dva titulara: sv. Antun Padovanski i BDM Kraljica Mučenika. U dogovoru s kardinalom Kuharićem nadodan je i drugi Blažene Djevice Marije, da bi u njemu bile obuhvaćene sve nedužne žrtve koje su pale u cvijetu mladosti braneći ove prostore.

Tim ljudima koji su kroz povijest bili proganjani i mnogo trpjeli Bog je podario još jednu milost. U centru župe sagrađen je samostan časnih sestara Kćeri Srca Isusova. Njihovu družbu utemeljila je Bl.
Marija od Isusa Deluil Martiny, rođena u Belgiji u Antverpenu. Družbu u svojoj Nadbiskupiji želio je imati zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Karizma Družbe je moliti za potrebe Crkve, narod u kojem žive, te za plodan i uspješan rad svećenika. U njihovim samostanima od jutra do uvečer izložen je Presveti Oltarski Sakramenat, imaju mjesečna klanjanja za Duhovna zvanja koja im dolaze u posjet te narod i jedanput mjesečno cjelonoćno klanjanje. Ono što Bl. A. Stepinac nije mogao učiniti u svom zemaljskom životu, učinio je to s Neba.

Župa je Crkvi u Hrvatskoj dala četiri svećenika i četiri časne sestre. U župi postoji i centar za Duhovnu obnovu koji može primiti 34 osobe. Neka Bog blagoslovi ovu župu i neka u njoj bude plodno duhovno djelovanje.

U samostanu Kćeri Srca Isusova broj duhovnih zvanja neprekidno raste, a ovaj mjesec na blagdan Kraljice svete Krunice 7.listopada imali smo čast i prigodu prisustvovati vječnim zavjetima naše časne M.F. od presvetog Srca Isusova. Zavjetovana sestra je iz Korlata u Zadarskoj nadbiskupiji.
Sestre su samozatajne i nisu sklone da ih se slika i sl. jer su monahinje. No, ipak nekad podnesu žrtvu.. Neka bude Bogu na slavu..

Ove časne su sklonije tradicionalnim elementima i vole tradicionalnu misu.

Ukoliko želimo biti Kristovi, potrebno je da posve umremo ovom svijetu i po Gospi i molitvi svete Krunice posve sebe izručimo Gospodinu.

Životna je mudrost ne vezati se uz uvjete sveg prolaznog, te se vezati uz Onoga koji je neprolazan. Vječni zavjeti su samo jedan od načina kako svoj život posve darovati Bogu, a svi smo mi pozvani tako živjeti da naša usidrenost ne bude u zemaljskom već u Bogu.

Nekoliko fotografija

male orgulje na kojima je zbor svirao
zbor
Molitva Litanija Svih Svetih, zaziv za snagu i ustrajnost , predanje Zaručniku
Prema fotografiji vidite da pripadaju Sisačkoj biskupiji. Msgr. Košić. Časna potpisuje svoje trajne zavjete
Časna je izabrala trnovu krunu, krunu Njezinog Zaručnika. Pozdrav sa susestrama, Kristovim zaručnicama. (Pozdrav se bolje vidi na videozapisu)


i dva video zapisa….