subota, 29. prosinca 2018.

Sv. Josip i otajstvo Božića








Kad je Gospa imala tri godine njezini roditelji prikazali su je u hramu. Marija i ostale hramske djevice dosegle su zrelu dob, a prvosvećenik Zaharija proglasio je da je vrijeme da se vrate svojim domovima kako bi se udale.

Marija je sama priznala kako se ona ne može udati jer je dala zavjet trajnog djevičanstva.   Vrlo zanimljivo svećenik prenosi kako se po štapu sv. Josipa prepoznao tko je suprug za Blaženu Djevicu Mariju.   Bog daje posebne milosti onima koje je izabrao za posebna poslanja. Majka Božja je imala najviše poslanje naspram bilo koje stvorene osobe. Ako skupimo sve anđele i svece i njihove milosti, nećemo dobiti milost koja se našla u blaženoj Majci.

Nakon uloge Majke Božje, najbitnija uloga u Božjem planu bila je uloga sv. Josipa: otac Krista djeteta i zaštitnik njegove najčednije majke. Sv. Josip bio je rođen bez ljage istočnoga grijeha, nikad nije počinio aktualni grijeh te je i on dao zavjet djevičanstva.


Svećenik nam donosi i krasnu molitvu u čast Srca Isusova, Marijina i Josipova. Kratke zazive, koje možemo moliti svaki dan. Sv. Josipu je dana najviša čast nakon Blažene Djevice Marije.

Papa Lav XIII: ”Dostojanstvo Majke Božje je sigurno toliko uzvišeno da je ništa ne može nadmašiti, no bez obzira na to jer je ženidbeni vez postojao između Blažene Djevice i Josipa, ne može biti sumnje da niti jedna druga osoba osim Josipa nije dostigla to uzvišeno dostojanstvo po kojem je Majka Božja bila uzdignuta iznad svega stvorenoga.” Sv. Josip je drugi najveći svetac na nebu.

Koji je plan svetog Trojstva?  Pročitajte i što je naučavao veliki crkveni naučitelj, sv. Grgur Nazijanski.

Svećenik preporuča da se pročita i knjiga od velike mističarke iz 17.st. časne Marije od Agrede (link za knjigu se nalazi u opisu videozapisa – klik na pokaži više kako bi se opis  otvorio), koja je napisala: ”Od svoje dvanaest godina Josip je dao zavjet čistoće kojeg je obdržavao te je bio poznat po najvišoj čistoći tijekom cijelog svog života, pred Bogom i ljudima u potpunosti.”

Josip je mlad i muževan muškarac koji se žrtvovao.

Primarna meta đavla je bila Blažena Djevica Marija. Đavao je jako dobro poznavao sv. Pismo, ali nije imao vjeru. Znao je da će se Mesija od nje roditi. Što se događa kad sv. Josip stupa na scenu? Kako reagira đavao?

Sv. Bernard Sijenski, crkveni naučitelj, pravo i razumno zaključuje: ”Na isti način kako je Marija uznesena na Nebo, tako se i Isus udostojao proslaviti Josipa. Na taj način bi svi članovi Svete Obitelji – Isus, Marija i Josip-koji su živjeli zajedno na zemlji, zajedno kraljevali na Nebu.”

Božić je naravno mali Bog i slavimo rođenje Njegovo, također pratimo i Mariju, ali nikako manja uloga nije sv. Josipa jer bez njega Božić ne bi bio isti.

U ta tri srca stavimo svoje povjerenje i srce!

Ne zaboravimo izmoliti 3 Zdravo Marije na nakane ovoga svećenika.