subota, 19. studenoga 2016.

Amoris laetitia: Rimske hitne mjere protiv dubia (sumnje) četvorice kardinala

     
Hitna mjera Spadara SJ: ponovno objavljivanje intervjua s kardinalom Schönbornom od 7. srpnja 2016.

(Rim) U Rimu se to svima ne sviđa, a i s mnogih biskupskih stolica u svijetu trenutačno se zabrinuto gleda prema Vječnom Gradu na Tiberu: pet dubia (hrv. sumnje) četvorice kardinala Burkea, Caffarre, Meisnera i Brandmüllera podigle su raspravu o spornoj posinodskoj pobudnici Amoris laetitia na novu razinu koja se većma ne može previdjeti.

Mnogi misle da se iz kateheze na ovotjednoj općoj audijenciji mogao razabrati prvi pokušaj odgovora na pitanja kardinala. Međutim, ona se zbilja ne razlikuje od drugih kateheza ove godine. Papin poticaj:„Strpljivo podnositi one koji su teški“, prikladan je za posve različita tumačenja.

Schönborn kao odgovor na dubia kardinalā?
 
Papina osoba od povjerenja o.Antonio Spadaro SJ, glavni urednik rimskoga isusovačkog časopisa Civiltà Cattolica reagirao je ljutito na dubia. Kao brzu mjeru u nuždi kako bi kardinalima mogao proturječiti i suprotstaviti im se, ponovno je objavio intervju s Bečkim nadbiskupom koji je već bio objavio 7. srpnja ove godine. (Civ.Catt. svezak 3986).

Spadaro je to objavio kao „odgovor“ četvorici kardinala ovaj tjedan na svome blogu Cyber Teologia. Ovaj put sa svadljivim naslovom:„'Amoris laetitia je, dakako, čin Učiteljstva' Moj razgovor s kardinalom Schönbornom“. Uz talijanski original postoje i prijevodi na engleski i španjolski jezik, ali ne postoji prijevod na njemački.

Čak je se i Bečka nadbiskupija ograničila na objavu kratkog sadržaja. Isto tako i drugi crkveni mediji, među njima i Radio Vatikan s karakterističnim naslovom: „Schöborn: Amoris laetitia jest 'čin crkvenoga Učiteljstva'“. Sredinom travnja papa Franjo označio je kardinala Schönborna „autentičnim“ tumačem pobudnice Amoris laetitia i potom je više puta uputio na njega čim su se pojavila konkretna pitanja o spornim odlomcima dokumenta.

Kardinal Caffarra: „Schönborn je u zabludi. To su slijepci koji vode slijepce“
Samo četiri dana kasnije, 11. srpnja kardinal je Carlo Caffarra u jednom intervjuu s Maike Hickson s OnePeterFive proturječio: „Schönborn je u zabludi i to bih želio reći Svetomu Ocu“, rekao je kardinal Caffarra. Vjernicima je odlučno poručio: kada svećenici, biskupi, kardinali poučavaju nešto o braku što je u proturječju s Katekizmom Katoličke Crkve, „onda to ne slušajte. To su slijepci koji vode slijepce“. Bečki nadbiskup mogao je osjetiti da se na njega mislilo.
 
                  Hitna mjera u vatikanskom dnevniku Osservatore Romano

Kardinal Caffarra u rujnu je Papi iznio svoje sumnje, ali nije dobio odgovor. U ponedjeljak je skupa s trojicom drugih kardinala izišao u javnost kako bi jasno i glasno zatražio odgovor na postavljenja pitanja.

Osservatore Romano, Papin dnevni list, sa svoje je strane kao hitnu mjeru protiv dubia tiskao jednu propovijed koju je održao kardinal Beniamino Stella, pročelnik Kongregacije za kler 13. studenoga u Asizu. Prigoda je bio kongres „Brinut ćete o obiteljskom pastoralu“ koji je organizirao Ured za obitelj Talijanske biskupske konferencije. Tekstu je dan naslov „S ranjenim obiteljima“.

To su prve dvije reakcije iz redova „Bergoljeve garde“ (blog Secretum meum mihi). Intervju kardinala Schönborna doduše je važnija inicijativa, ali potvrđuje ponajprije da su dubia četvorice kardinala dirnule u osinjak na što je uslijedila prestrašena reakcija. A novo iznošenje teksta s tezama i tvrdnjama koje su četvorica kardinala svojim dubia upravo postavili u pitanje, izraz je slabe obrane.

Tekst: Giuseppe Nardi