ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Papa Franjo „kipi od bijesa“ zbog dubia (dvojbi, sumnji) četvorice kardinala o pobudnici Amoris laetitia


Edwaed Pentin: papa Franjo „kipi od bijesa“ zbog „dubia“ (dvojbi) četvorice kardinala o kontroverznoj pobudnici Amoris laetitia

(Rim) Prema Edwardu Pentinu, vatikanskom korespondentu National Catholic Register-a, papa   Franjo vrlo je ljut zbog prigovora četvorice kardinala protiv Amoris Laetitia. Papa „kipi od bijesa“, rekao je Pentin.

Papa nije „nipošto sretan zbog toga“

Dana 14. studenoga četvorica uglednih kardinala Walter Brandmüller, Raymond Burke, Carlo Caffarra i Joachim Meisner objavili su svoj prigovor koji su 19. rujna predali Kongregaciji za nauk vjere protiv kontroverzne posinodske pobudnice Amoris Laetitia. Njihov prigovor sadrži pet dubia (dvojbi, sumnji) koje su uputili papi Franji. Time su odabrali točno određeni, formalni put koji također zahtijeva i točno određeni formalni odgovor. Time se treba postići pojašnjenje dvoznačnosti koja su od travnja ove godine unijela toliko nereda u Katoličku Crkvu, a koje papa Franjo već mjesecima unatoč apelima vodećih crkvenih predstavnika i poznatih osoba odbija dati.

Budući da papa Franjo nije odgovorio ni na dubia, četiri kardinala iznijela su svoje pismo u javnost prošli ponedjeljak i time su pojačali pritisak na Papu.

U emisiji „The World Over“ katoličke televizije EWTN vatikanist Edward Pentin rekao je da papa Franjo „nipošto nije sretan“ zbog prigovora četvorice kardinala. Doslovno je Pentin odgovorio na pitanje moderatora EWTN-a Raymonda Arroya:

„Od izvorā u Svetoj Marti čujem da Papa nipošto nije sretan zbog toga. Da budem točniji, on kipi od bijesa“

Papa osjeća da su ga dubia očito dovela u bezizlazje. Odgovor na dubia ne ostavlja manevarskog prostora za dvoznačnosti. Time bi Papa pak jasnom izjavom morao pojasniti zbrku oko tumačenja pobudnice Amoris laetitia. Konkretno ima samo mogućnost da prizna i potvrdi tradicionalni katolički nauk o braku i moralu i da time napusti  i iznevjeri projekt kardinala Waltera Kaspera o „novom milosrđu“ ili da se kao poricatelj katoličkog nauka očituje kao heretik. „Papa se Franjo nalazi u dilemi“, napisao je Francisco Fernandez de la Cicogna.

„Potvrđeno: Papa 'kipi od bijesa'“

Dana 18. listopada Pentin je objavio Tweet kojim je potvrdio svoju izjavu u emisiji.

Izvor iz Svete Marte potvrdio je: papa 'kipi od bijesa' zbog dubia četvorice kardinala“.

Britanac Edward Pentin počeo je svoju karijeru kod engleske redakcije Radio Vatikana. Već 13 godina izvješćuje kao vatikanist za različite medije iz Rima, a među njima su Newsweek, The Sunday Times, Foreign Affairs, Newsmax, a od 2014. godine za National Catholic Register.

NCRegister, koji ne treba zamijeniti s progresivnim National Catholic Reporter, izlazi kao online izdanje i svaka dva tjedna kao tiskano izdanje i pripada EWTN medijskoj skupini.