subota, 8. rujna 2018.

Majka Marija je posrednica vječnoga spasenja


"Najljepšu hvalu u čast Marije izrekla je Crkva, kada je Mariju nazvala Kćerkom Oca, Majkom Sina i Zaručnicom Duha Svetoga. Ona je primila više milosti, nego anđeli i svi sveti zajedno. Sačuvao ju je već u njezinom začeću od istočnog grijeha. Tu milost je samo Ona dobila. Njom se je htio Bog poslužiti da razori kraljevstvo đavla. Služila je tako što je rodila Spasitelja. Zato đavo dršće pred Njom jer zna da je gubitnik.

Poslije klanjanja vrijednog Tijela Isusa Krista Ona je najljepši ures mora. Majka Marija neprekidno drži svoje oči upravljene na nas, svoju djecu i zato u problemima, obratimo svoje srce k Njoj i budimo sigurni da ćemo dobiti potrebnu milost.

Prije Njezinog rođenja ležala je nad našim glavama srdžba Božja kao crni oblak, kao mač, spreman da padne na nas. No kad se preblažena Djevica pojavila na zemlji, Božja srdžba se ublažila.
Preblažena Djevica nas je dva puta rodila: - kod Utjelovljenja vječne Riječi i pod križem, Ona je stoga naša dvostruka Majka.
Srce dobre Majke je samo ljubav i smilovanje. Ništa više ne želi nego da nas vidi radosne. Obratimo joj se!

Sinu priliči pravednost, Majci samo ljubav. Bog Sin nas je ljubio sve do smrti na križu, ali u Njegovu Srcu stanuje pravednost, koja je istaknuta osobina Božja, no u Srcu Preblažene Djevice Marije stanuje samo smilovanje.

Srce Marijino gori tako od ljubavi prema nama, da su sva srca svih majki zajedno, uspoređena s Njezinim, samo kao komad leda.

Ona se postavlja između svoga Sina i nas bijednih grješnika. Što dulje mi grcamo u bijedi grijeha, toliko više nježnosti i samilosti ima Ona s nama. Ne hita li Majka uvijek najslabijemu od svoje djece u pomoć i onomu, koji je najviše izloženo opasnostima?

Jednom zgodom kad je Majka zamolila Sina da se smiluje jednom grješniku, bijednom krivcu Sin joj je odgovorio: "Majko moja, ja Ti ne mogu ništa odbiti. Kad bi se osuđenici u paklu mogli kajati za svoje grijehe, Ti bi i za njih postigla milost." Biste li ikad pomislili koliki je bezdan veličine, moći i ljubavi Majka Marija?

Najljepša molitva je sveta Krunica, a sastoji se od "Zdravo Marija", pozdrava svetog Arhanđela Gabrijela, svete Elizabete i ocrtava dva najsigurnija trenutka SAD i na ČASU SMRTI. S tom molitvom već sad pripremamo trenutak prelaska u vječnost.

Nemoguće je ustrajati u grijehu, ako se iskrena srca promatraju tajne krunice.

Mi, smrtnici nikad nećemo moći shvatiti koliko je mnogo Majka zabrinuta za nas. Najmanje pouzdanje koje mi u Nju stavljamo neće ostati bez nagrade. Sretan je onaj koji pod Njezinom zaštitom živi i umire, može se sa dobrim razlogom ustanoviti, da je njegov vječni spas siguran i da će jednom nebo biti njegova baština.

Svi sveci imali su veliko poštovanje prema Preblaženoj Djevici. Nijedna milost ne dolazi s neba, koja ne bi prošla kroz Njezine ruke. U nijednu se gospodsku kuću ne ulazi, a da se prije ne prijavi kod vratara, Majka Božja je vratarica nebesa.

Sve što Sin traži od Oca, dobiva, sve što Majka traži od Sina, jednako dobiva.

Nikad nećemo dovoljno spoznati slavu Marijinu, kao ni moć, koju Joj je podijelio Krist, Njezin božanski Sin, nikad mi nećemo potpuno shvatiti onu težnju, koju Ona ima da nas usreći. Ona nas ljubi kao svoju djecu. Raduje se radi moći, koju Joj je Bog dao, da može nam koristiti.

Da, Marija je naša Posrednica, Ona prinosi svome Sinu sve naše prošnje, naše suze i uzdahe, Ona posreduje za milosti, koje su potrebne za naš spas.

Puštajmo da naše molitve prolaze kroz ruke svete Djevice, one će se tako napuniti slatkim mirisom.
Što čini Blaženu Djevicu Mariju tako ugodnom u očima Božjim, ako ne poniznost i neznatno mišljenje, što ga je Ona o samoj sebi imala?

Hoćemo li da, slično kao i Marija, umremo bez boli? Živimo, kao Ona, svoje srce ne vežimo na stvorene stvari, ljubimo samog Boga, težimo samo za Njim, nastojmo da se samo Njemu svidimo u svemu, što činimo.

Ako govorimo o svjetskim stvarima, kao o trgovini, politici… postane to s vremenom dosadno. No, ako govorimo o Presvetoj Djevici Mariji, nalazimo uvijek nove stvari. Pobožnost prema Majci Božjoj je isto tako blaga i slatka, kao i snažna i hranjiva za našu dušu."

Izvor: Arški župnik, sveti Ivan Marija Vianney

Uživajmo u druženju s Majkom i Bogom, a na korist vječnog spasenja!

                                                              Mala Marija tek rođena