subota, 29. rujna 2018.

Sveti hodočasnici – Padre Pio i Franjo Asiški

      Brdo ukazanja sv. arkanđela Mihaela


Padre Pio je pokazivao veliku odanost svetomu arkanđelu Mihaelu. Kada je, u dobi od šest godina, vodio ovce na pašu, iz gline bi izrađivao svete figure: dijete Isusa, Djevicu Mariju, svetoga Josipa, a najviše svetoga Mihaela. Ova ljubav prema Arkanđelu opravdana je viđenjem, značajnim za njegovu budućnost: muškarac iznimne ljepote stajao je uz njega pozivajući ga da ga slijedi u borbi protiv sotone. Zajedno su se našli u otvorenom prostoru gdje su na suprotnim stranama staje bile dvije guste skupine (formacije). U jednoj skupini su se nalazili lijepi muškarci, a u drugoj užasna bića. Pratitelj je ohrabrio dječakovu dušu: "Budi hrabar; s vjerom uđi u borbu, hrabro idi naprijed, ja ću biti pokraj tebe; pomoći ću ti i ne ću dopustiti da te obori. Kao nagradu za pobjedu darovat ću ti predivnu krunu." Mladićeva se duša borila i uspjela je zastrašiti one koji su stajali na užasnoj i strašnoj strani. Bila je to borba dobra nad zlim.


 špilja ukazanja sv. Mihaela
otisak stopala svetog arkanđela Mihaela

Sveta špilja u kojoj se ukazao sv. arkanđeo Mihael je oduvijek bila odredište mnogobrojnim vjernicima. Mali oltar, podignut u čast svetoga Franje, podsjeća na njegov posjet davne 1216.godine. Kada je stigao na brdo svetog Arkanđela kako bi dobio anđeoski oprost (papa Gelazije I., dao je dopuštenje za posvetu špilje ukazanja arkanđela Mihaela, prvi put je posjetio ovo mjesto 493.godine, i pri tom odobrio Anđeoski oprost.) sveti Franjo, ne osjećajući se dostojnim ući u špilju, zaustavio se u molitvi i sabranosti pred ulazom. Poljubio je zemlju i u jedan kamen urezao znak križa u obliku slova "T" (tau). U biblijskom rječniku taj znak je značio znak spasenja. Ovo nam može pomoći da shvatimo koliko su sveti Franjo, kao i svi ponizni hodočasnici, još od srednjeg vijeka pridonijeli da ova špilja postane bitno mjesto za spasenje duša.

                                                       svetište svetog arkanđela Mihaela

Osim ova dva sveca među mnogim posjetiteljima bili su: pape (Gelazije I., Leon IX., Urban., Celestin V., Grgur X., Ivan Pavao II.), sveci (Brigita Švedska, Alfonso de Liguori, Bernard iz Clairvauxa i brojni drugi), kraljevi (Oton II., Ludovik II., Enriko II., Federiko II., Karlo I., Manfred i drugi).

Istina je da "vrata paklena neće Crkvu nadvladati", kao što je Gospodin rekao (Mt 16,18), ali to ne znači da smo oslobođeni kušnja i bitaka protiv zamki zloga. Sveti arkanđeo Mihael stoji uz bok Crkvi kako bi je branio od svih bezakonja, kako bi pomagao vjernicima koji ga traže, da se odupru đavlu koji "kao ričući lav obilazi koga da proždre." (1 Pt 5,8)

Zlo je trenutno uzelo zamah na svim poljima, ali tražimo li mi vjernici zagovor svetog Mihaela kod Boga?

Mnogi se daju zavesti da zlo ne postoji, da pakla nema i da nije vječan. To zlo se širi nažalost i u Katoličku Crkvu i razara ju iznutra.

Pavao sotonu naziva "knezom ovoga svijeta" (2 Kor 4,4), a blažena Marija od Isusa Deluil-Martiny (njezino geslo blog nosi) govori o tome kakao će doći vrijeme kad će čovjek htjeti zauzeti mjesto Boga i koliko je to strahovito pogubno za spasenje.

Borba se ne voditi protiv "krvi i mesa" t.j. čovjeka već protiv zlih sila ili kako govori Božja Riječ: "Protiv Vrhovništva, Vlasti, upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova..." (Ef 6, 11-12)

Dio iz starijeg molitvenika sv. arkanđelu Mihaelu