subota, 24. studenoga 2018.

Dan u životu sjemeništarca



Institut Krista Kralja Velikog Svećenika je družba apostolskog života papinskog prava. I.C.R.S.S. Osnovan je 1990. g. Počeci sežu još u početak šezdesetih godina (1964.) proteklog stoljeća.

1. rujna 1990. godine kanonski je potvrđen Institut Krista Kralja Velikog Svećenika.

Zajednica se kasnije preselila u Firentinsku nadbiskupiju, Gricigliano, dijelu Pontassievea, koji je pripadao benediktincima iz Fontgombaulta. Uz odobrenje nadbiskupa Firence uspostavili su generalnu kuću i sjemenište sv. Filipa Nerija.

Ustanova je, ukratko, družba apostolskog života koja se ugleda na život svjetovnih kanonika. Sastavljena je od svećenika i kleričkih oblata, a svi zajedno su usmjereni “dostojnoj celebraciji svetih otajstava, naviještanju pune katoličke istine i pravom katoličkom načinu života.” Geslo Instituta je „Veritatem facientes in caritate“ – Istinovati u ljubavi. Poseban im je uzor sv. Franjo Saleški koji je istodobno bio pravi teolog i Doctor caritatis (naučitelj ljubavi).

Prepoznatljivi su po korskom ruhu nebesko plave boje. 1994. Institut je stavljen pod patronat Bezgrješne, a 2006. ih je nadbiskup Firence, kardinal Antonelli obdario posebnim korskim ruhom. Sastoji se od rokete, mozzete, križa sv. Franje Saleškog na plavo-bijeloj vrpci, te bireta s plavim cofom.

Djeluju u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Sjedinjenim Državama i u Africi. U Institutu Krista Kralja Velikog Svećenika je stalan rast duhovnih zvanja. To možemo zahvaliti Božjoj milosti, ali i motupropriju Summorum Pontificum iz 2007.

Osim svećeničkog, imaju i žensku zajednicu Klanjateljica Kraljevskog Srca Isusa Krista Velikog Svećenika, te laičku zajednicu Presvetog srca.

Više o njima možete naći na stranicima Tradicionalna misa i Splendor Domini.